Boremaskine

Guide til valg af den rigtige akku boremaskine
Der findes et hav af forskellige boremaskiner – det er sjældent, du kommer i et hjem, hvor der ikke mindst er en boremaskine. Ofte handler det så om, hvor billigt maskinen kan købes i stedet for at tænke på, hvor let det er at udføre opgaven med den valgte maskine.

Det er jo fint nok at vælge en boremaskine til et par hundrede kroner og bruge en ekstra time på at sætte hylder op, eller er det? ”Nej” vil svaret ofte være. Gør dig selv den tjeneste at bruge lidt længere tid på at finde den rigtige boremaskine. Du sparer tid, bliver mere effektiv og vil derfor også bruge den oftere, end tilfældet er med den alt for billige boremaskine.

De forskellige typer af bore og skruemaskiner

Når du skal i gang med at finde den helt rigtige boremaskine, er det vigtigt at vide, at du har mulighed for at vælge mellem flere typer til forskellige formål. Der er nemlig ikke kun én boremaskine. Du har også mulighed for at vælge en slagboremaskine, en akku boremaskine samt en borehammer, og hertil kommer dit behov for kraft, der skal ligge i maskinen.

Du må derfor aldrig blot købe det første og det bedste, du får øje på. Det er vigtigt at investere i den rigtige maskine, så du får fuld fornøjelse af den. Er du glad for dit valg af boremaskine, vil du også vælge at bruge den meget mere til de opgaver, der skal laves – fordi du ved, den virker.

Akku boremaskineBoremaskine/skruemaskine: Når du første gang besøger et online byggemarked, er det vigtigt at du har styr på de forskellige definitioner af, hvad en boremaskine er. Langt de fleste steder går de under den samme betegnelse, hvor de bliver kaldt bore-/skruemaskine.

En boremaskine er en skruemaskine, der kan klare langt de fleste almindelige opgaver som en gør-det-selv mand laver. Det betyder, at den kan bruges til at skrue skruer i væggen, bygge skillevægge eller andre lignende opgaver.
Voltspændingen på maskinen vil ofte være i en passende størrelse, når du vælger en maskine med en batterispænding på 14.4 V. Har du behov for mere power så kig efter en med et 18 V batteri. Hold tungen lige i munden for du skal også være opmærksom på tallet udfor Ah. Ah er et udtryk for amperetimer og fortæller dig, hvor lang tid maskinen kan køre på en opladning og jo højere tal, jo mere energikrævende opgaver, kan du udføre. Til de mindre opgaver er en boremaskine med 1,5 Ah fornuftigt, hvor du til større opgaver får behov for minimum 2 Ah, for at du får fornøjelse af dit køb.

De fleste bore-/skruemaskiner er på batteri, og i dag er det udelukkende lithium batterier, der bliver brugt. Det giver maskinen en længere levetid, gør at batteriet ikke bliver afladt hurtigt og du kan derfor bruge den igen og igen, også selv når den ikke har været i opladeren i en længere periode.

Helt klart den maskine der bliver valgt de fleste gange af gør-det-selv folket, fordi den er let at have med at gøre, er let at bruge og kan bruges til rigtig mange forskellige opgaver i hjemmet. Både de helt små opgaver og op til de helt store opgaver, som montering af et nyt tag eller lignende. Selvom mange kan klare sig med kombinationen i én maskine, kan den ofte virke for uhandig og tung, hvis du skal samle møbler eller lignende. Til dette formål kan du med fordel anskaffe dig en skruemaskine, der let klare jobbet for dig.

Akku boremaskine: Når du i dag kigger på en almindelig boremaskine, vil den som regel være med batteri. Tidligere var det meget normalt at kalde det en akku boremaskine, for der var også flere modeller, som var med ledning. Kigger du efter en akku boremaskine, vil det være det samme som at kigge efter en almindelig boremaskine – derfor skal du også vælge en akku boremaskine, der som minimum har en batterispænding på 14.4 V og omkring de 1,5 Ah.

Bosch akku bore-/skruemaskine PSR 18 LI-2 18V 1,5Ah

Bosch akku bore-/skruemaskine PSR 18 LI-2 18V 1,5Ah
Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Mere om Bosch akku bore-/skruemaskine PSR 18 LI-2 18V 1,5Ah

Akku bore og skruemaskine – Gear og moment

OBS – Et moment opstår når der sker en roterende bevægelse. Momentet kan med andre ord siges at være en skruemaskines trækkraft og måles i NM (newtonmeter). Jo højere NM, jo lettere er det at trække skruen i.

På de fleste akku boremaskiner findes minimum to gear normalt placeret på toppen. Har du ikke mulighed for at vælge mellem flere gear, er det ofte en alt for billig bore- skruemaskine du står med, mindre det er de kendte mærker. Som tommelfingerregel anvendes det høje gear, når du skal bore, hvor det lave anvendes, når der skrues. Udover gear vil du også finde muligheden for at justere på momentet. Momentet er markeret med tal og findes ofte lige før borepatronen. Momentet kan let indstilles, så du kan trække skruen ned i materialet for at undgå synlige skruehoveder samt stoppe, når skruen er fastspændt.

Akku boremaskine eller med ledning

Med en akku boremaskine kan du nå rigtig langt og den kan opfylde behovet for de fleste. Den er let at komme rundt med og man har ikke ledningen, man skal slæbe rundt på. For nogle anses en boremaskine med batteri mere som en skruemaskine. Men hvorfor så en anskaffe en boremaskine med ledning? Den store fordel ved en boremaskine med ledning er, at den er koblet direkte til 220 volt, har lidt større motor og er mere robust end en akku bore-/skruemaskine. En boremaskine med ledning kan godt virke rigtig uhandig, men den større kraft og de flere omdrejninger gør, at arbejdet bliver mere effektivt. Skal du derfor bore i hårde elementer, kan en borehammer eller en slagboremaskine med ledning være en fordel.

Hvad er en god boremaskine?

Den gode boremaskine er individuel fra person til person. Det hele afhænger af det formål, du skal bruge maskinen til. Har du kun behov for en boremaskine til de mindre opgaver, kan en bore-/skruemaskine være fin for dig. Er du den store gør-det-selv mand, kan det muligvis være, at dit behov først bliver dækket, når du har en boremaskine til det tunge arbejde og en skruemaskine til skruearbejdet.
Når du har bestemt dit behov, kan du derudfra også bestemme, om du har brug for en 14,4V eller en 18V maskine. Husk at se på hvor mange Ah der er på batteriet. Holder du dig til de velkendte mærker som Bosch, Makita og Dewalt er det ofte solide boremaskiner til fornuftige priser. For at det ikke bliver for tungt at arbejde med, vil det være fornuftig at holde øje med vægten. Jo større og kraftigere maskine, jo tungere er de ofte også. Se om du ikke altid kan få to batterier, så du hurtigt og effektivt kan forsætte arbejdet.

Find dine maskiner på nettet

Uanset om du skal i gang med at finde en boremaskine, skruemaskine eller slagboremaskine, er der ingen tvivl om, at det er på nettet, du finder dem i dag. Udover at du kan kigge på den ønskede maskine, når du har tid, vil det også være muligt at spare penge på den, når du vælger at købe den over nettet.

Du slipper for at stresse igennem køen i butikken, du skal ikke lede hele byggemarkedet rundt efter en medarbejder, som kan hjælpe dig med de sidste specifikationer, som du altid har mulighed for at finde på nettet, og når prisen så også er lavere, er der ingen grund til at bruge alt for meget tid i offline byggemarkedet fremover.

Udvalget er ofte større på nettet end det, du kan finde i de fysiske butikker, og det giver dig mulighed for at finde lige præcis den maskine, som er den rigtige i forhold til dit behov. Der er ingen tvivl om, at det er på nettet, det kommer til at ske fremover – og ovenstående er lige præcis grunden til det.

Har du ikke købt dit første stykke el-værktøj på nettet, er det ikke for sent at komme i gang nu. Det er let, det er ligetil og du skal ikke andet end at finde maskinen og så trykke på bestillingsknappen. Du kan se hvornår den bliver leveret og derfor kan du også finde ud af hvornår projektet skal starte.

Kom i gang allerede i dag, find den rigtige bore og skruemaskine lige her.