Hvad er reglar og lægter?

Reglar og lægterReglar er en form for trælægte, der i vid udstrækning bruges til skillevægge, skillerum, skunke, mv.. Ikke mindst fordi at deres størrelse er tilpasset de fleste isoleringsdimensioner.
Reglar har dog også snesevis af andre anvendelsesmuligheder, fx lægning af gulv eller ved opbygning af en træterrase. De er som regel høvlede og trykimprægnerede, og der skal ikke forventes meget spild.

Reglar eller lægter?

Det er oplagt at forveksle reglar og lægter, da disse umiddelbart kan det samme. Der er dog den forskel, at reglaren er høvlet (rettet op), hvor lægten ikke er. Det vil altså sige, at en reglar bruges til at rette noget op – fx et gulv, der skal lægges helt plant. Derudover er dimensionerne ikke helt de samme; der går typisk mere træ til en reglar end til en lægte, og prisen på reglar er som oftest også en anelse højere.

Er du ved at bygge en skillevæg af eksempelvis gips, så skal du bruge enten reglar eller lægter til at stabilisere skelettet med. Sætter du bare to plader op på hver side af et skelet, bliver væggen ustabil. Og skulle du finde på at sætte isoleringsmateriale op i hulrummet, hænger det bare dér og flagrer, hvis der ikke er reglar eller lægter til at holde det på plads.

Så det er en god idé at bygge skelettet op i små ’baner’ med et vist (jævnt) mellemrum. Derefter kan du putte isoleringsmateriale i hver ’bane’, og når du er klar til at lukke skillevæggen med den sidste plade, har du en stabil konstruktion med isolering, der sidder godt fast og dermed isolerer. Både mod kulde og mod lyd.

Dimensioner på reglar

Reglar fås i mange størrelser, og den foretrukne størrelse afhænger af, hvad de skal bruges til. Man kan derfor ikke tale om ’den mest almindelige størrelse’. Reglar fås i både træ og stål, og træ-reglarne kan i sagens natur sagtens saves til efter forgodtbefindende. Det er naturligvis ikke helt så ligetil med stålreglar.
Er du i tvivl om, hvorvidt det er stål eller træ, der passer bedst til lige netop dit byggeprojekt, hvor mange meter du skal bruge, og/eller hvor tykke reglarne skal være, så rådfør dig med en fagmand. Det er så surt at komme hjem fra byggemarkedet med det forkerte, når nu man bare gerne vil i gang med byggeriet.
God arbejdslyst!