Syrefaste og rustfri skruer – A2 og A4

Når du bygger med træ udendørs er det oplagt at du skal vælge en rustfri skrue. Der er ikke meget ved at ens helt nylagte træterrasse to måneder senere er fyldt med rustpletter, fordi man sparrede lidt for meget på skruerne… Men hvilke skruer skal man faktisk vælge, for der findes flere forskellige slags. Udover at der findes varierende størrelser, så findes der også to klasser af skruer, nemlig de syrefaste rustri skruer(A4) og de rustfri skruer(A2).

Rustfri skruer

RustfriskrueI langt de fleste tilfælde er du godt dækket ind ved at vælge en almindelig rustfri skrue. Det er enkelt at finde de rustfri skruer, dels står der oftest “rustfri” på pakken og dels er de mærket med , der viser at den er egnet til udendørs brug. Du kan også gå efter skruer af kvaliteten “A2″, der angiver hvor korrosionsbestandigt stålet skruen er lavet af er. 

Syrefaste skruer

I nogle tilfælde skal du arbejde med træ med højt syreindhold, f.eks. lærketræ. Lærketræ er det oplagte valg til noget, der skal være virkeligt vejrbestandigt, da bl.a. det høje syreindhold i træet er med til at gøre det naturligt modstandsdygtigt overfor vind og vejr. Desværre gør det høje syreindhold også at korrosion af metal øges – derfor vil man i de tilfælde anbefale decideret syrefaste skruer af stålkvaliteten A4. A4 skruer har et højere indhold af molybdæn og er derfor mere modstandsdygtige overfor syreangreb. Syrefaste skruer er dyrere end de almindelige rustfri skruer, men hvis du allerede har brugt en formue på dyre lærke terrassebrædder, så er det nok investeringen værd med et par ekstra hundrede kroner til skruer.

Syrefaste skruer er ikke helt så nemme at opdrive, men du kan f.eks. finde gode A4 terrasseskruer her.