Vælg de rigtige gipsplader

GipsEn gipsplade er ikke bare en gipsplade. Der findes mange varianter og det er let at fare vild i den ufremkommelige jungle af gør-det-selv-råd og de bugnende hylder i byggemarkedet. Gipsplader har som udgangspunkt en støbt gipskerne med et kartonlag på begge sider. Kernen er lavet af naturligt forekommende gipssten, industrigips og gamle gipsplader, der er blevet genanvendt. Kartonen er som regel genbrugspapir. Gips er et taknemmeligt materiale med mange gode egenskaber. Det er et naturligt og miljøvenligt byggemateriale og gipsplader er med til at sikre et godt indeklima, da de hverken indeholder gasser eller støvpartikler. Desuden har gipsplader rigtig gode brandtekniske egenskaber. Det vil sige, at gips ikke brænder særlig godt, eftersom der i kernen af gipspladen er bundet en masse vandmolekyler, der bliver aktiveret ved brand.
Typer af gipsplader
Før du giver dig i kast med dit byggeprojekt, er det en god idé først at finde ud af, hvilken type gipsplade du har brug for:

Så gips er altså ikke bare gips og med mindre, du er helt klar over, hvad du laver, er det en god idé at have en ekspert med på råd.

At bygge med gipsplader

Når du først har fundet ud af hvilken type gipsplade, du skal bruge, kan byggeriet gå i gang. Det er relativt nemt at arbejde med gipsplader – og selv om de kan virke skrøbelige, er de temmelig robuste og kan klare en del. Også ti tommelfingre.
Skal du bygge en skillevæg, får du brug for et skelet bygget i enten stål eller træ. Det er dit eget temperament – og dine kræfter – der afgør, om du vælger det ene frem for det andet. Stålet er meget lettere end træ og kan heller ikke brænde, hvilket naturligvis har sine fordele. Omvendt kan nogen føle, at en stålkonstruktion ikke er ligeså robust som en trækonstruktion, netop fordi den er så meget lettere. Dette er dog ikke korrekt – en stålkonstruktion er meget holdbar og gipspladerne sidder glimrende fast. Men det er naturligvis en smagssag, om du foretrækker det ene eller det andet.
Udover at købe lægter (stål eller træ), så husk i øvrigt også at du får brug for:

  • Tommestok og blyanter.
  • Vinkelmåler og vaterpas.
  • Gipsskruer.
  • Spartel, spartelmasse, og armeringstape (sparteltape).
  • Sandpapir og pudseklods.
  • Eventuelt isolering og isoleringskniv.
  • Gipsplugs.
  • Værktøj til at tilpasse gipspladerne med.

Anvender du stålskelet, vil du også skulle anvende:

  • Pladesaks eller stiksav med metalklinge.
  • Samt eventuelt en fiksertang til fastgørelse.

Når det gælder gips, kan du nemlig ikke ’bare lige’ bruge nogle af de almindelige skruer og plugs fra værktøjskassen – så risikerer du at ødelægge pladen.

Ophængning på gipsplader

Hvis du skal ophænge lette ting på under 8 kg., kan du stort set anvende enhver form for rawplug til gips – også de selvskærende nylon gipsdyvler. Skal du hænge lidt tungere ting op, så bør du bruge en expanderende gipsdyvel. Bor et hul på 10 mm og sæt en passende dyvel i. Når du spænder skruen skal du passe på at du ikke overspænder den. Der er grænser for hvor tunge ting, du kan hænge op på gipsvægge med almindelige skruer og plugs. 1-lags gipsplader kan holde til max 50 kg, mens 2-lags maksimalt klarer 85 kg. Skal du hænge tungere ting op, kræver det en afstivning af gipsvæggen.

God arbejdslyst. Og husk; hvis du er i tvivl om noget, så kontakt en fagmand for råd og vejledning.

Almindelige gipsplader

GipspladerDe almindelige gipsplader har været anvendt i rigtige mange år og er også en af de mest anvendte plader i dag. De er specielt eftertragtet, fordi gipsplader er billige, lette at arbejde med og giver en pæn og ensartet overflade.

Gipsplader anvendes som loft- og vægbeklædning i rum med en normal luftfugtighed og rumtemperatur. Oftest beklæder man vægge med to lag gips, men kan dog også nøjes med et enkelt lag. Du vil dog med opsætning af to gipsplader på hver side, opnå et bedre brand-, lyd- og stabilitetsforhold af den færdige væg. Kræver du gode lydforhold, så tilføj isolering i væggen.
Pladerne er produceret med skrå kanter, der når pladerne er opsat, skal forstærkes med sparteltape og efterfølgende have en afsluttende spartling. Hvor den nye væg møder eksisterende vægge, lofter og gulve, skal gipspladen have en lige kant, for at få den pæneste afslutning. Du kan med fordel halvere en plade, så du får to plader med lige kanter på den ene side og spartel kant på den anden. Disse to gipsplader kan anvendes som start og afslutning på den nye væg. Om det er muligt at halvere pladen, afhænger dog af om der er den korrekte afstand mellem søjlernes placering og pladens bredde.
Gipsplader er også gode til renovering og kan også her anvendes til at forny vægge og lofter samt skabe en flot dynamik mellem de gamle og nye byggemetoder.

Til indvendig brug tillades flere typer af afsluttende overflader, så du får netop det udseende du ønsker. Om du ønsker at opsætte en fiktiv stenvæg, male eller tapetsere med et almindeligt eller dekorativt tapet, bør du give gipspladen en grunder inden opsætning. Ubehandlet har gipspladen en stor sugende effekt, hvilket grunderen sætter den værste stopper for. Glemmes dette, er der risiko for at tapetet og stenene falder ned, eller at du skal bruge flere liter maling, for at opnå det ønskede resultat.
Gipsplader ses ofte i bredder af 900 x 2400 mm til 1200 x 3000 mm og tykkelser på 13 mm. Smallere og længere gipsplader kan dog også fås. En 13 mm gipsplade vejer cirka 9 kg pr. kvm, så skal du være alene om arbejdet, bør du ikke vælge de største gipsplader. Det vil være uhandigt og tungt at arbejde med. Opmål og planlæg i stedet dit arbejde, så du også undgår mest muligt spild. Vær opmærksom på at pladerne skal skrues efter producentens anvisninger, så opsæt derfor ikke træ- eller stålskelettet, før arbejdet er planlagt grundigt.

Gipsplader i sig selv er ubrandbare og de er derfor med til at gøre vægge eller lofter modstandsdygtige overfor brand. Selvom gipskernen er indpakket i karton, er de stadige ubrandbare. Dette er muligt, da der mellem kartonen og gipsen ikke er luft. Kartonen forkuller derfor fremfor at brænde som flammer. Med vægge og lofter af gips, er du ligeledes sikker på at pladerne ikke aktivt spreder eller giver mere liv til ilden, som organiske materialer vil.

Inden du går i gang, så gør dig selv klart, om der er brand-, lyd- og overfladekrav eller lignende til den konstruktion, som du skal opbygge.

Vådrumsgips

VådrumsgipsOpsætning af plader i vådrum skal gøres med den specielle vådrumsgips. Vådrumsgipsplader er behandlet med en fugtafvisende imprægnering, der gør, at de kan modstå den højere luftfugtighed. Anvendes almindelige gipsplader i badeværelset, vil disse optage fugt og på sigt smuldre. Vådrumsgips er normalt blågrønlige af udseende, hvilket gøre dem lette at adskille fra normale gipsplader. Er du usikker så spørg eller undersøg det nærmere, inden du anskaffer dig pladerne.
Når du arbejder med gulve og vægge i vådrum, er det vigtigt at være opmærksom på vådzoner og fugtige zoner. Forskellen ligger i, om overfladerne på vægge og gulve direkte bliver udsat for vand. Vådzoner bliver direkte udsat, hvilket de fugtige zone ikke gør.

Vådrumsgipsplader i vådzoner kan derfor ikke anvendes alene. Godt nok er de behandlet med den fugtafvisende imprægnering, men de kan ikke tåle eller modstå direkte kontakt med vand. De skal derfor beskyttes med et MK-godkendt flisesystem eller andet, der er dikteret i SBI-anvisningerne. Se evt. mere på www.sbi.dk. Ønsker du at anvende andre konstruktioner end beskrevet i SBI, skal dette være MK-godkendt til formålet.

Vådrumsgipsplader i fugtige zoner males oftest. Maling til vådrum udføres med en akrylplademaling eller anden maling godkendt til vådrum, der giver en stærk overflade samt modstandsdygtighed overfor mug og skimmel. Vælges en høj glans, bliver det lettere at rengøre overfladerne. Din vådrumsgips kan også få en svag struktureret overflade. Dette kan gøres ved at påføre væggen glasvæv, inden der males med vådrumsmaling. Læs mere om vådrumszoner på sbi.dk.

Gipsplader til vådrum opsættes i 2 lag, oftest med 13 mm plader hele vejen rundt i badeværelset. Pladerne kan let afkortes med en skarp hobbykniv eller håndsav. Efter opsætning skal overgangene mellem pladerne spartles og primer påføres for at lukke pladernes sugende effekt.

Udover at vådrumsgipsplader har gode egenskaber overfor fugt, har pladerne også gode egenskaber indenfor lyd og brand.

Gulvgips

Som undergulv er der mange, der i dag foretrækker at anvende gulvgipsplader fremfor materialer som gulvkrydsfinér eller gulvspånplader. Gulvgips har nemlig den store fordel, at de har en god brandhæmmende egenskab, er uorganiske og i ét eller to lag er de fantastisk gode til at optage/dæmpe lyd. Har du første sal, vil det derfor være oplagt at anvende disse til formålet for at optage trinlyd med videre. Da gulvgips er et ”dødt” materiale, udvider og krymper det sig ikke som andre organiske materialer ville gøre. Desuden er pladerne lette at tilpasse med hobbykniv eller håndsav og størrelsen på gulvgipspladerne gør, at du hurtigt vil få lagt dit undergulv. Vær to til at lægge pladerne ud. Det vil gøre arbejdsprocessen lettere og hurtigere, da gulvgipsplader er forholdsvis tunge, hvilket gør det svært for én mand at arbejde med.

Gulvgips som undergulv kommer med fer og not, hvilket gør at de danner et solidt og stift underlag for det færdiglagte gulv. Lægges der to lag gulvgips, skal lagene lægges modsat af hinanden og lim påføres første lag inden anden lag lægges, der efterfølgende skrues. For at gøre denne situation lettere, påføres kun lim på to til tre af pladerne i første lag. Læg herefter andet lag og gentag derefter processen indtil andet lag gulvgips er færdiglagt.

Gulvgips tillader mange typer færdiggulv som vinyl, tæpper, trægulv, klinker med videre. Vær dog i dette tilfælde opmærksom på ikke at fastgøre første lag gulvgips ved keramisk gulv. Gøres dette kan du risikere, at pladerne vil arbejde med underlaget og fugerne i det færdige keramiske gulv revner. For at løse problemstillingen på bjælkelag, kan der fint anvendes spånplader eller krydsfiner til formålet, hvor gipspladerne lægges på.

Gulvgipsplader kan anvendes i alle rum i boligen med normal rumtemperatur. Du skal være ekstra opmærksom, når det kommer til vådrum. En producent som Gyproc råder dig til, at man ikke anvender deres gulvgips i vådrum. Hav derfor et ekstra øje åbent, hvis du overvejer at anvende disse plader, til dette formål. Ellers kan pladerne fint anvendes til nybyggeri, men også til renovering, egner pladerne sig godt.

Prisen på gulvgipsplader er dog højere, end f.eks. undergulv af krydsfinér og spånplader, hvilket må ses som en ulempe. Til gengæld får du plader, der er lette at arbejde med, utrolig gode til at absorbere lyd og udført i et uorganisk materiale.

Bygger du på bjælkelag eller strøer og ønsker at kombinere gulvgips og gulvarme, vil det være oplagt at kombinere pladerne med spånplader med spor, der er velegnet til gulvvarmeslanger. Ved opbygning på bjælkelag eller strøer, skal du sikre dig, at der er den korrekte afstand mellem disse, ellers vil det kræve ekstra strøer eller bjælker, hvis du ikke kan gå op i tykkelse.

Fibergips

FibergipsMed fibergipsplader får du et godt produkt med mange egenskaber. Egenskaber der blandt andet kommer fra den måde en fibergipsplade er produceret på. Afhængig af producent, består størstedelen af pladerne stadig af gips, men under produktionen tilsættes også fibre, der kan stamme fra genbrugspapir. Fordelingen mellem gips og fibre er oftest 80/20 og efter tilsætning af vand til materialerne, presses blandingen under højt tryk og tilbage står du med en stærk plade, der kan anvendes de samme steder som almindelige gips- og træplader.

Grundet kombinationen af gips og fibre, produceres en helt igennem ensartet plade, hvilket gør at en fibergipsplade ikke mister sin styrke også selvom overfladen skulle få enkelte mindre skader. I den sammenhæng, bør du tjekke din levering af fibergips for større synlige skader.

Fibergips er ikke bare fibergips. Du skal derfor være opmærksom på i dit køb af pladerne, at der er forskel på pladerne afhængig af formål. Vær derfor sikker på at du anskaffer de rette fibergipsplader til formålet.

Den hårde overflade gør, at pladerne er oplagte at anvende i rum hvor almindelige gipsplader vil tage stor skade. Det kunne være i garagen eller værkstedet hvor anvendelses af rummet kan skade overfladen.
Ved montering af fibergips på vægge, giver pladerne dig den stor fordel, at du oftest kan nøjes med at montere én fibergipsplade frem for de normale to lag gips. Selvom du kun monterer en fibergipsplade, kan du stadig hænge samme vægt på pladerne, som du normalt ville gøre. Går det så ikke udover lyden? Nej. Fibergips er nemlig også gode til at reducere lyden. Så du får både en stærk væg og god reduktion af lydniveauet. I den sammenhæng er pladerne også yderst velegnede som både undergulv og lofter, hvor reduktionen af trinlyden kan være nødvendig.

Fibergips kommer i flere dimensioner og tykkelser, hvilket gør det let for dig at finde den rette størrelse til det rette formål. Pladerne fås både med lige afsluttende kant, eller spartelkant alt efter behov. Enkelte plader findes i størrelser helt ned til 1200 x 900 og er velegnet til mindre badeværelser eller rum med mange detaljer. Det kan være en fordel at vælge mindre eller smallere plader, da vægten af fibergipsplader er højere end almindelige gipsplader.

I stedet for at anvende to lag vådrumsgips, kan fibergips anvendes. Med Fermacel’s fibergips til vådrum, kan du nøjes med ét lag 15 mm fibergips. Sammensætningen af pladerne, gør at de er velegnede sig til rum med høj luftfugtighed, og uden kartonoverfladen, der findes på vådrumsgips er risikoen for vækst af skimmelsvamp mindre. Selvom pladerne har en høj grad af fugtbestandighed, kræver det stadig at du i de fugtige zoner afslutter med en godkendt vådrumsmaling eller opsætter fliser. I vådzoner er der krav om, at du laver afslutning med et MK-godkendt flisesystem.

Udover en høj styrke, slagfasthed samt den gode evne til at lydisolere, har fibergips også en høj brandbeskyttelse. I og med at pladerne består at uorganiske materialer og ikke engang er belagt med karton, er pladerne derved ubrandbare. Fibergipsplader har derved en gode beklædningsklasse og med fibergips opnås let en konstruktion med 60 minutters beskyttelse.

Selvom pladerne har mange gode egenskaber, har de dog den ulempe, at de er forholdsvis dyre. I forhold til almindelige gipsplader, vil man opleve at prisen på fibergips er cirka det dobbelte og i forhold til vådrumsgips vil prisen være cirka ¼ dyre end en fibergipsplade.

I dit arbejde med fibergipspladerne kan du let tilpasse pladerne med en rundsav. Anvendes rundsav, bør du tilkoble støvsuger og/eller anvende støvmaske. Det vil også være muligt at skære pladerne, der efterfølgende kan ”knækkes” for at opnå korrekt størrelse.

BrandgipsBrandgips

OBS – En beklædningsklasse beskriver kravet til det yderste lag (som ilden vil berøre) evne til at beskytte det bagvedliggende lag i de første 10 min.
Der findes to beklædningsklasser:
Klasse 1 = K1 10 B-s1,d0
Klasse 2 = K1 10 D-s2,d2De 10 min kan også hæves til 30 og 60 min
30 min beskyttelsessystem = K1 30 A2-s1,d0
60 min beskyttelsessystem = K1 60 A2-s1,d0

Når brandgips nævnes, er der ofte mange private som ikke tænker at dette kan være nødvendigt. Brandkrav stilles vel ikke til private bolig, men kun virksomheder med store industribygninger, ejendomskomplekser og lignende. Men der stilles også krav til din private bolig. Om du bygger nyt eller renoverer en eksisterende konstruktion, skal du sikre, at dette lever op til de gældende krav. Ofte vil almindelige gipsplader kunne klare udfordringerne til brandkravene i enfamiliehuse, men derfor må du ikke afskrive brandgips. Du kan komme i situationer, hvor du af myndighederne kan blive pålagt at anvende brandgips. Var du nu – af den ene eller anden årsag – ude for, at der ikke var plads til 2-lag gips omkring en bærende stålsøjle men kun ét lag, kunne brandgipsplader her komme på tale.

Arbejder du med større projekter, bliver den brandtekniske tilgang mere indviklet og du bør anvende en fagmand, hvis du ikke selv har styr på begreber, opdelinger, opbygning med videre.

Dykker man dybere ned og kigger i pladernes datablade for brandgipsplader og almindelig gips, vil det nok undre dig at beklædningsklassen er ens og begge plader er defineret som ubrændbare. Men der er forskel. Forskellen ligger i at brandgips under fremstillingen, afhængig af producent, kan være tilsat ler, mineraler og glasfibre hvilket gør at pladerne, når de udsættes for brand, arbejder mindre end almindelige gipsplader. Brandgipsplader bliver derfor siddende længere tid på væggen og er mere modstandsdygtige overfor brandens påvirkninger over længere tid.

OBS – En materialeklasse beskriver materialets reaktion på branden

Der anvendes tre materialeklasser:
Ubrandbart = A2-s1,d0
Klasse 1 = B-s1,d0
Klasse 2 = D-s2,d2

Desværre er der jf. ”eksempelsamling om brandsikring af byggeri” ikke krav om, at bygningsvarer skal materiale godkendes (mk-godkendes). Det er op til producenten selv at bevise, at pladerne lever op til de angivne krav. Vælg dog med fordel de brandgipsplader, hvor producenter har valgt at få godkendelsen. Godkendelsen fås på baggrund af en brandtest udført af et eksternt institut som f.eks Brand Teknisk Institut. Dette giver dig sikkerhed for, at brandgipsen lever op til de stillede krav.
Brandgipsplader kommer i de gængse plademål, men kan også leveres i specialmål. Pladerne er dog lette at tilpasse og brandgips ses derfor oftest kun anvendt ved større byggerier. Hvad der er mere vigtigt i dit valg af brandgips, er det formål pladerne skal anvendes til. Har du et hus med stråtag, hvor pladerne skal anvendes som undertag, overvej udover brand så også fugtforholdene og eventuelt indtrængning af vand ved brandslukning. Skal du derimod beklæde en stålsøjle, så undersøg om pladerne kommer med et specielt monteringssæt, der gør arbejdet lettere for dig. Du bør ligeledes anvende de skruer eller klammer, der er forskrevet af den enkelte producent.

Udover brandgipspladernes stærke brandmæssige egenskaber, får du også plader, der har fantastisk gode lydegenskaber, høj styrke udført i uorganisk materiale, der giver dig en flot afsluttet overflade efter pladerne er monteret.

VindgipsVindgips

OBS – Z-værdi omtales også som vanddampdiffusionsmodstand og måles i GPa s m2/kg og fortæller dig hvor let vanddampe har ved at trænge gennem materialet. Om det skal være højt eller lavt, afhænger af hvor du skal bruge materialet.
Dampspærre vil have en høj Z-værdi for at bremse fugt fra at trænge ud f.eks. i væggen, hvor en lav værdi tillader flere vanddampe i at trænge igennem.

Vindgips er i dag blevet et ganske almindeligt produkt at opsætte som vindspærre også grundet dens brandtekniske egenskab. Pladerne er under fremstillingen imprægneret, så de er modstandsdygtige overfor fugtpåvirkningerne. Vindgipsplader er et diffusionsåbent materiale med en rigtig lav Z-værdi på cirka 0,6 GPa s m2/kg afhængig af producent. Derved tillader vindgipsen altså, at vanddampe der måtte være inde i f.eks. en væg, let kan trænge ud og naturligt blive ventileret bort.

For at undgå at vand ophobes i konstruktionen eller at det blæser ind i isoleringen, så den taber noget af sin evne, kan du opsætte vindgips i ydervægskonstruktionen, for at beskytte de bagvedliggende materialer. Vindgips kan også anvendes som undertag, men vær opmærksom på at/om producenten foreskriver, at de kan anvendes til dette formål.

Grundet størrelsen af pladerne der både kan opsættes lodret og vandret, er arbejdet med opsætning af vindgips hurtigt og effektivt at udføre og de bagvedliggende materialer beskyttes derfor hurtigt.
Selvom vindgips er udført i et uorganisk materiale, er de stadig fugtfølsomme. Du skal derfor ikke montere pladerne så langt nede, at de kommer i kontakt med terræn, fundamenter eller lignende, der vil nedsætte pladernes levetid.

OBS – Diffusionsåben og diffusionstæt er begreber du vil møde i sammenhæng med Z-værdier. Diffusionsåbne materialer tillader vanddampe at passere hvor diffusionstætte ikke gør.
For at have et bedre sammenligningsgrundlag mellem materialer anvendes Z-værdierne

Efter montering af vindgipspladerne bør du hurtigst muligt opsætte den afsluttende beklædning. Vindgips kan i begrænset tid tåle at blive udsat for vind og vejr. Hvor lang tid vindgips må udsættes for vind og vejr, foreskrives af den enkelte producent. Skal pladerne være blotlagte over længere tid, bør du beskytte pladerne. Vindgips er beklædt med karton hvilket er grobund for skimmelsvamp. I den forbindelse er det også vigtigt, at du er omhyggelig med udførelsen og sikrer, at der er den tilstrækkelig ventilation bag den færdige beklædning, for at undgå vækst af skimmelsvamp.

Pladerne kan fint afkortes med en almindelig hobbykniv eller fuksvans. Anvendes en rundsav til afkortning, bør den monteres med en støvsuger. Anvend desuden støvmaske for at undgå at indånde det fine gipsstøv, der stadig måtte være i luften.

Som vindspærre og som et alternativ til vindgips kan den traditionelle vindpap også fint anvendes. Du får dog de fordele med vindgipspladerne, at de har en lavere Z-værdi og derudover får du en stivere konstruktion, når pladerne er monteret. Vindpap kommer i banevare og er derfor også hurtig og enkelt at montere. Vindpap har dog den fordel at prisen er meget lavere i forhold til en vindgipsplade.