Hvilken type spånplader?

Spånplader er en type af byggeplader, der er fremstillet af sammenlimet savsmuld. Grundet fremstillingsmetoden af spånplader er det et produkt, som har en mange funktioner og anvendelser. Det anvendes blandt andet i møbler, men de også i gulve og vægge. Fremstillingsmetoden giver et stærkt produkt, der let kan tilpasses og bearbejdes med el-værktøj. I ”familie” med spånplader findes MDF-plader, der er et godt alternativ især ved konstruktion af møbler med synlige overflader. MDF plader er hårdere og har en pænere overflade en spånplader, men de er også væsentligt tungere. Skal du bruge spånplader til dit byggeprojekt, så er der herunder en bred vifte af, hvad spånplader kan anvendes til og hvilke typer af spånplader der findes, så det bliver let at finde produktet til formålet.

Standard spånplader

SpånpladerEr der behov for byggeplader, der kan indgå i flere forskellige formål, er standard spånplader et godt sted at starte. Pladerne fås til flere forskellige formål så som møbler, inventar og til det indendørs byggeprojekt. Kigges der efter spånplader til udendørs brug, anbefales det at kontakte leverandøren, ellers bør du kigge efter vandfast MDF, der er beregnet til formålet.

Spånpladernes overflader og kanter er utrolig lette at bearbejde. Pladerne skæres let med rundsav og kanterne kan fræses med almindeligt el-værktøj. Pladerne kan desuden males, tapetseres eller pålægges laminat eller finer, så de får netop det udseende, der ønskes af dem.

Til indvendige vægge kan der både anvendes spånplader med fer og not eller plader med lige kanter. Pladerne skal kun tilpasses i længden, hvorefter pladerne er lette at opsætte på væggen. Det kan til tider kræve lidt ekstra arbejde i udførelsen at få pladesamlingen med fer og not helt tæt første gang. Spånerne i feren og noten på spånpladen kan løsne sig og dermed forhindre en korrekt og pæn pladesamling første gang.

Opsætning af spånplader på vægge giver en god og stabil væg med en høj styrke. Normalt anvendes spånplader til vægge i tykkelsen 6-18 mm afhængig formålet.

Det er oplagt at anvende pladerne til møbler og inventar, da produktet er let at arbejde med.

Form pladerne efter ønske. De har en god styrke til formålet og muligheden for at pålægge laminat eller finer, gør at spånpladerne giver det resultat og udseende der ønskes. Spånplader til møbler, inventar og lignende anvendes normalt i tykkelserne 12-18 mm afhængig af formål.

Fremstilling af spånplader

Spånplader er, som navnet også antyder, plader der er lavet af træspåner fra løvtræer og (primært) nåletræer. Mange af spånerne kommer fra savværker og gulv- og møbelfabrikker, der ikke skal bruge deres ”affaldstræ” til noget. Resten kommer fra fældning (udtynding) i skovene. Træspånerne blandes med lim, bliver presset sammen til en plade og varmet op. Når blandingen af træspåner og lim er kølet af, står du tilbage med en god og robust plade. Spånpladen er lavet af 3 lag, hvor yderlagene er lavet af fine spåner, der ligger tættere og hårdere, hvorimod mellemlaget består af grovere spåner.

Gulvspånplader

GulvspånpladerGulvspånplader er et af de oplagte valg at lægge under det færdige gulv, i almindelige opvarmede rum, hvis gulvet opbygges på strøer eller skal have en svømmende funktion, hvor pladerne uafhængigt kan bevæge sig af den bærende konstruktion. Gulvspånplader er med til at give en god stabil opbygning som underlag for flere forskellige færdige gulve som vinyl, tæpper eller som oftest valgt, trægulve. Som alternativ til gulvspånplader er en gulvkrydsfiner også yderst velegnet til dette formål.

Anvendes gulvspånpladerne til renovering eller lignende projekter, så vær opmærksom på at det færdige gulv bliver hævet. Kontroller derfor inden påbegyndelse, at højden på det det færdige gulv ikke forhindrer, at døren kan åbnes.

Fremstillingen af gulvspånplader er efter samme princip som almindelige spånplader bestående af tre lag, hvor yderlagene består af finere spåner end de midterste lag. Pladerne er lette at arbejde med og kan som almindelig spånplader tilpasses med en almindelig sav eller rundsav. Fer- og notsamlinger er med til at give gulvet styrke og stivhed og gulvspånpladerne kan komme med fer og not samlinger på alle sider eller på de to lange sider.

OBS – Et flyvestød er, når enderne på to gulvspånplader er samlet uden understøtning og derved ”flyver”. Plader med lige kanter, kan også være godkendt til flyvestød.

Du kan med fordel vælge plader med fer og not på de lange sider og to lige kanter. Disse plader er lette og effektive at arbejde med og kan samles med flyvestød, hvis de er godkendt hertil. Gulvspånplader med fer og not på langsiderne formindsker tilmed det spild, der måtte forekomme. Selvom fer og not passer sammen, er det ikke tilladt at kombinere undergulve fra forskelige leverandører, da godkendelsen til gulvet dermed ikke gælder.

Afhængig af din gulvopbygning er den normale pladetykkelse mellem 16-22 mm med dimensionerne på cirka 600×2400 mm. Det er altid vigtigt, grundigt at læse og følge leverandørens lægningsvejledning.

Spånplader med spor til gulvvarme:

Gulvspånplader med sporHar du plads til at lægge en spånplade med spor til gulvarme, er det muligt at få den skønne følelse af fodvarme, uden at skulle lave store ændringer i betongulvet. Der er gode varmefordele ved at lægge gulvvarmen i spånplader frem for at skulle opvarme betondækket, da den ønskede rumtemperatur opnås hurtigere og dermed ikke kræver så meget energi. Det er dog ikke nok kun at anskaffe sig gulvspånpladen. Sammen med pladerne skal fordelingspladerne af aluminium også anskaffes. Aluminiumspladerne sørger for at varmen kan blive jævnt fordelt, som var de naturligt støbt i betondækket.

Pladerne kan let tilpasses efter behov med almindelig håndsav eller rundsav. Gulvet er hurtigt at lægge, grundet pladernes størrelse og giver en høj styrke som undergulv, når fer- og not samlingerne er limet og pladerne skruet fast.

OBS – Et vendespor er, det spor/rille i gulvspånpladen, gulvvarmeslangen lægges i, for at kunne føres retur når vægge eller lignende mødes.

Spånplader med spor til gulvvarme fås med lige spor, men specielle plader fås også med vendespor til gulvvarmeslangen. Anskaffes pladerne kun med lige spor, er der behov for, at du selv med en overfræser fræser de specielle vendespor. Er du ikke hjemme med en overfræser, kan det tilrådes at anskaffe de specielle vendeplader.

Spånplader til vådrum

Gulvspånplader til vådrumNår spånpladerne skal indbygges i vådrum, kræver det ekstra fokus på, at arbejdet bliver udført korrekt for at undgå skader. Opbygning af vægge og gulve i et badeværelse, anses som områder af høj risiko og det er derfor vigtigt at følge producentens anvisninger.

Spånplader til vådrum er ofte lette at kende, da nogle leverandører giver pladerne en grøn farvepigmentering, for at de adskiller sig. Det samme gælder i øvrigt MDF plader. Spånpladerne adskiller sig ved at pladerne er beregnet til anvendelsesklasse 2, der er betegnelsen for, at pladerne kan anvendes i fugtige omgivelser. Det er i den forbindelse også vigtigt at være opmærksom på, at spånpladerne kun er fugtbestandige og derfor ikke er beregnet til direkte vandpåvirkning. Pladerne kan derfor ikke fungere som det yderste lag.

OBS – En MK-godkendelse er en Materiale og Konstruktion godkendelse. Materialer og konstruktioner der har gennemgået en funktionstest.

Spånplader til vådrum bør som minimum altid beklædes med et MK-godkendt produkt og udføres efter producentens anvisninger.

Der findes både ”almindelige” spånplader til vægge og gulve beregnet til anvendelsesklasse 2. Det er også muligt at få gulvspånplader til vådrum med spor, der gør det muligt at få gulvvarme på badeværelset. Sammen med spånpladerne skal anvendes varmefordelingsplader i aluminium, der fordeler varmen jævnt.

Materialet spånplader er lavet af, er resttræ i fine spåner, der er limet og sammenpresset i en stor form. Denne metode gør også, at pladerne let kan ændres efter behov og let afkortes med enten en håndsav eller rundsav.

Pladernes størrelse findes ofte i 600×2400 mm og gør at arbejdet med opsætning eller lægning går hurtigt. Tykkelsen på spånpladerne afhænger af konstruktionen og om pladerne anvendes til vægge eller gulv. Til beklædning af vægge findes pladerne i 6-18 mm og til gulve 16-22 mm. Desuden findes pladerne både med og uden fer- og notsamlinger, alt afhængig af om pladerne skal anvendes som beklædning til vægge eller lægges som gulv. Vær desuden opmærksom i udførelsesøjeblikket om undergulvet tillader flyvestød.

Ønsker du ikke at have et organisk materiale i gulvkonstruktionen, er de galvaniseret svalehaleplader i stål et godt alternativ.

Læs mere om vådrumsgodkendelser her.

Melaminplade

MelaminpladerEn melaminplade kan bruges til en række formål. Pladerne bruges oftest til hylder, låger, skabssider i køkkener eller på anden vis, hvor der er behov for en stærk overflade, der er let at rengøre og som skal fremstå dekorativt. Melaminplader findes i dag både med overflader af træstruktur og i forskellige farver. Specielt er en hvid melaminplade eftertragtet, grundet sit neutrale udseende, der passer ind i alle hjem og en farve, der er let at vedligeholde.

Skal køkkener, skabe eller lignende udført af melaminplader rengøres, kan dette let gøres med varmt vand eller rengøringsartikler egnet til dette formål. Dog må rengøringsartikler med ætsende virkning ikke anvendes. Ligeledes må der på overfladerne ikke anvendes slibepapir eller midler med slibende virkning. Gøres dette, er der risiko for at melaminen ændrer udseende eller bliver ødelagt.

Melaminplader er produceret på baggrund af en standard spånplade, der i produktionen har fået pålagt melaminen, bestående af en imprægneret papirflade, der med varme og tryk giver pladen dens dekorative og ensartede overflade. Produktionen gør, at spånplader med melaminbelægning bliver billigere end plader belagt med laminat.

Da melaminplader er baseret på standard spånplader, er pladerne lette at afkorte eller bearbejde. Pladerne kan let afkortes med håndsav, stiksav eller rundsav. Skæring i en melaminplade skal gøres med forsigtighed, da belægningen ellers vil give flossede afslutninger. Du kan med fordel trække en linje med blyant, hvorefter der skal skæres. Sæt malertape over markeringen, på over og undersiden af pladen, hvorefter pladen kan skæres med en fintandet klinge i stiksaven. Eventuelt kan melaminbelægningen brydes med kniv eller stemmejern inden der skæres, så de flossede kanter undgås.

Når du har skåret en melaminplade ud, kan du lave en fin afslutning med melamin kantbånd. Det fås i samme farve og struktur som pladen og stryges på kanten af pladen, der hvor du har savet. Det er vigtigt at du har en jævn overflade, hvis båndet skal hæfte ordentligt. Pladerne findes i flere dimensioner og tykkelser fra 10-22 mm. Dette giver stor frihed for at finde de melaminplader, der passer netop til dit formål.

Standarder for spånplader

Spånplader produceret i Europa, produceres efter de europæiske produktstandarder:

  • EN 312-2 – 3 for plader til generelle formål og møbler.
  • EN 312-4, EN 312-5, EN 312-6 og EN 312-7 for plader til bærende formål

Til byggeri anvendes alle ovenstående kvaliteter. Spånplader produceres i Norden i både Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Værd at vide om spånplader

Bliver du på et tidspunkt træt af dine spånplader, hvad enten de er brugt som vægbeklædning, møbler eller andet, så vær opmærksom på, at de kategoriseres som brændbart affald. Det betyder, at de skal køres på forbrændingen, som kan håndtere pladerne korrekt ved de rette temperaturer. Du må derimod ikke smide pladerne på dit Skt. Hans-bål eller i brændeovnen, fordi du fryser, da der her er forholdsvist lave forbrændingstemperaturer. Det får limen til at afgive giftige gasarter og det kan være farligt for både dit og andres helbred. Husk altid at rådføre dig med en ekspert, hvis der er noget, du er i tvivl om i forbindelse med byggeprojekter og/eller bortskaffelse af byggeaffald. Rigtig god arbejdslyst.