Alt om MDF-Plader

MDF pladerDer findes en række af MDF-plader til forskellige formål. Pladerne ses ofte anvendt til fabrikation af møbler, men kan også anvendes til skillevægge, inddækninger samt en række andre formål. Pladerne er i familie med spånpladen, men MDF-pladerne er specielt efterspurgt, fordi de er lette og enkle at arbejde med og giver et flot afsluttende resultat, grundet måden hvorpå pladerne fremstilles. MDF pladen har en pænere overflade, er nemmere at bearbejde og er mere modstandsdygtig overfor fugt end spånplader.

MDF-Pladerne findes i flere forskellige størrelser og tykkelser, der derfor let kan indgå i dine byggeopgaver. Herunder får du de mest efterspurgte MDF-plader og vi har gjort det let for dig at finde netop dine MDF-plader i de rette størrelser til den rigtige pris.

Standard MDF-plader

Uanset om dit projekt er en væg, et bord, skabe eller noget helt fjerde, er det værd at overveje MDF-pladerne. De er flotte, billige og skabt til at forarbejde, samtidig med at de giver en god stabilitet. MDF (Medium Density Fibreboard) er sammenpressede maskinfremstillede plader. Fremstillingen betyder, at pladerne let kan bearbejdes ved enten skæring, fræsning eller pudsning og vil efterfølgende stadig have en pæn lukket flade. Vigtigt at vide er dog, at pladerne er modtagelige overfor vand, hvilket vil sige, at hvis luftfugtigheden i rummet hvor de sættes op er meget svingende, vil pladerne revne, hvis de er ubehandlede. Det hedder sig, at pladerne gør sig bedst i et rum, hvor temperaturen ligger lige omkring 20 grader, og luftfugtigheden ikke overstiger 65 % mere end nogle få gange om året. Man anbefaler ofte at lakere eller male overfladen, men skal der for eksempel bygges en skillevæg, er det optimale at montere gipsplader omkring, hvorved du også får en lydtæt væg.

Bearbejdning

MDF plader kan bearbejdes med almindeligt værktøj som rundsav, overfræser og lignende el-værktøj. Da pladerne er fremstillet af fine træfibre, bør du under bearbejdning af MDF-plader bruge støvmaske eller lignende værn, da pladerne udvikler et meget fint støv.

Specifikke krav Er der behov for at kende de nøjagtige produktegenskaber for MDF-pladen, opfordres det, at du downloader produktdatabladet eller kontakter leverandøren.

Fremstilling af MDF-plader

En MDF plade er fremstillet af en kombination af fine træfibre og lim, der under højt tryk og varme limes sammen. Dette giver en mere ensartet sammensætning end i produktionen af spånplader, der har stort set samme fremstillingsmetode. En fremstilling der gør MDF-pladen let at arbejde med. Trykket og tiden i pressen er afgørende for pladernes hårdhed, der fås med en densitet fra 600-800 kg/m3 og i tykkelserne fra 6 – 40mm.

Er der brandkrav til konstruktionen eller pladematerialet, kan der i produktionen tilsættes brandhæmmende midler, der giver MDF-pladen en brandklassifikation efter de europæiske standarder.
Af træfibre anvendes oftest gran, fyr eller løvtræ, men andet genbrugstræ kan også indgå i produktionen. Afhængig af hvilke træfibre der er anvendt til fremstillingen, kan der forekomme forskellige nuancer i MDF-pladerne. Ofte vil de være gyldne eller med brune nuancer, med mindre du vælger en gennemfarvet MDF-plade.

Gennemfarvede MDF-plader

Gennemfarvede MDF-pladerDet er muligt at få gennemfarvede MDF-plader, som typisk er sorte eller grønne, men de findes også i en række andre farver. Med den bredde pallette af farver, er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der er muligt.

Disse plader er ikke modtagelige overfor fugt som de rå plader, men kan, selvom de er gennemfarvede bearbejdes på samme måde.

Vær altid opmærksom på når du bygger med MDF-plader, at de – hvis brugt til hylder – ofte har brug for mere understøttelse på grund af deres vægt. Desuden anvendes den gennemfarvede MDF-plade til bordplader og møbler og har den fordel, at de ikke skal males. En lakering af pladen giver det færdige møbel et flot udseende og forlænger levetiden. Inden lakering skal du altid sørge for grundigt at fjerne det fine støvlag der er efterladt af bearbejdningen. Der kan med fordel anvendes skibslak, der giver en flot glans samt en slidstærk overflade.
Pladerne kan fås i tykkelser fra 6 til 40 mm. De fleste tømmerhandler tilbyder at levere dem efter specifikke mål, men standardstørrelserne hedder:

  • 2440 × 5500 mm
  • 1830 × 2440 mm
  • 1220 × 2440 mm

Der er ikke som sådan nogen tommelfingerregel omkring tykkelsen af pladerne. Den der oftest købes er 16mm, men det vil variere alt afhængig af det individuelle projekt.

Vandfast MDF

Vandfast MDFEn vandfast MDF-plade anvendes til dørfyldninger, skilte og lignende formål. Til forskel fra de almindelige MDF-plader der på sigt går i stykker ved påvirkning af vand, er der i en vandfast MDF plade tilsat en anden lim, der gør at de fine træfibre holdes sammen.
Det er vigtigt at den vandfaste MDF ikke forveksles med en fugtbestandig MDF, da denne er beregnet til indvendig brug, der hvor luftfugtigheden ændres. Forskellen mellem vandfaste og fugtbestandig MDF, ligger i den lim der er anvendt. Fugtbestandig er egnet til ændringer i luftfugtigheden som på badeværelser, hvor den vandfaste lim også kan blive udsat for temperaturforskelle, nedbør og UV-lys.
Da det er limen, der er forskellen, er en vandfast MDF vandfast hele vejen igennem og kan derfor sagtens skæres, fræses eller bearbejdes på anden måde uden at miste sin funktion.
Pladerne kaldes udelukkende vandfaste på grund af den vandfaste lim, der er anvendt i produktionen til at binde fibrene sammen. Pladerne har ikke fået en afsluttende vandfast behandling og derfor vil træfibrene stadig være i stand til at optage fugt. De vandfaste MDF plader skal derfor males med en forseglende grundmaling på alle blotlagte flader og kanter og efterfølgende behandles med en maling eller lak for at kunne holde til vejrforholdene.

Ligesom almindelige MDF-plader er det let og enkelt at bearbejde de vandfaste MDF-plader med almindeligt el-værktøj. Der vil i bearbejdningsprocessen fremkomme fint støv og du bør derfor bruge støvmaske eller andet værn mod indånding af det fine støv. Vandfaste MDF-plader kan være svære at finde ved tømmerhandleren, men kan findes ved f.eks. www.riisfort.dk i tykkelserne fra 6 – 15 mm i størrelsen 2440 x 1220 mm og i 12 mm i 2745 x 1220.