Om at vælge klinker og fliser

Klinker og fliserMåske du har besluttet dig for, at det er nu, de brune 70’er-agtige klinker, der er i dit badeværelse, skal lade livet? Måske du vil have fliser i køkkenet i stedet for det eksisterende trægulv, der pudsigt nok ikke bliver pænere af stegefedt og vandpjaskeri? Eller måske du gerne vil pynte væggen bag din nye brændeovn med nogle smukke fliser, så væggen ikke tager skade, og så der kommer lidt spræl i stuen?

Uanset hvad, så får du her et overblik over fliser og klinker, og hvad de egentlig er for nogle størrelser.

Klinker eller fliser – hvad er hvad?

Det kan godt være en forvirrende affære at undersøge, hvordan det nu lige er, man sætter sit badeværelse i stand, for på den ene hjemmeside står der noget om valg af klinker, mens der på den anden står noget om fliser. Og er det egentlig to sider af samme sag, eller hvad kan det ene frem for det andet? Helt kort kan det udtrykkes således:

  • En klinke er en glat mursten, som ikke er porøs, og som har en stor hårdhed. Klinken er brændt ved en høj temperatur, og den er lavet af kalkfattigt, jernholdigt ler.
  • En flise er en firkantet flade, der er lavet af beton, sten eller brændt ler.

En klinke kan altså godt være en flise, eftersom klinker er en form for ’underkategori’ til fliser, som er den overordnede betegnelse inden for kategorien gulv- og vægbeklædning på fx badeværelser og i køkkener.

Valg af klinker eller fliser

Står du overfor at skulle renovere enten køkken eller badeværelse, har du sikkert allerede gjort dig nogle tanker om stilen på det udtryk, du gerne vil ende op med. Og måske har du også nogle konkrete klinker eller fliser i tankerne. Det er dog værd at overveje at tage en ekspert med på råd, for at sætte fliser og klinker op kræver som regel mere end bare dét. Der er særlige fliser til gulvet, klinker, der er særligt velegnet til væggene, nogle materialer egner sig ikke så godt til køkkener, osv. Derudover er der diverse byggetekniske lovkrav, der skal overholdes, når man arbejder med eksempelvis vådrum.

Afsæt i øvrigt gerne mere end 10 minutter til at vælge dine fremtidige fliser eller klinker, for der er et væld at vælge imellem. Ikke bare farver, men også form, struktur og materiale. Er du til mosaik, stavmosaik, marmor, eller granit? Skal klinkerne signalere ’her kommer jeg’, eller skal de primært tjene som neutral baggrund for mere ’støjende’ møblement? Vil mørkt eller lyst passe bedst til resten af huset? Og så videre. Disse er blot få af de overvejelser, du bør gøre dig, inden du eksempelvis besøger en fliseforretning. Og alligevel gør du klog i at afsætte det meste af eftermiddagen, for når du ser de løsninger, der er i fliseforretningernes showroom, kan det meget vel være, at du ombestemmer dig helt…

Tilbage er der kun at ønske dig god arbejdslyst og god fornøjelse. Flisernes og klinkernes verden er en forunderlig en af slagsen. Og den er helt sikkert ikke kedelig. Med de rette fliser er alt muligt, og måske står du overfor et spektakulært køkken eller badeværelse med alverdens effekter og kulører.