Alt om valg af mørtel

MørtelMørtel fås ved at blande bindemiddel (cement), sand, eventuelle tilsætningsstoffer og vand. Det bruges i murværk til at udfylde de mellemrum, der er mellem stenene. Mørtlen holder stenene på plads, så at sige, så de danner en fast konstruktion og ikke dratter fra hinanden. Det er årsagen til, at murstenene i dit hus overhovedet hænger sammen og ikke falder sammen, hver gang du smækker døren. Det blandes af sand, cement og vand og har konsistens som en pasta, der hærder op.

Typer af mørtel

Der findes rigtigt mange typer. Hvis du går i tanker om at bygge en carport, sætte fliser op på badeværelset, fuge bryggersgulvet eller pudse dit hus udvendigt, så er det om at holde tungen lige i munden, når du begiver dig ud i byggemarkederne for at købe ind:

 • Kalkmørtel – fås løs eller i sække. Kan bruges med det samme ved tilsætning af vand
 • Cementmørtel – fås jordfugtig C 100/400 (hvilket betegner blandingsforholdet mellem cement og sand)
 • Blandingsmørtel – en blanding af cementmørtel og kalkmørtel, der fås færdigblandet. Bruges typisk til belastet murværk, oppudsning indendørs, fugning, mv.
 • Fliseklæb – fremstilles af cement, fintmalede sten og kasein
 • Plastmørtel – til at færdiggøre fx gulve og vægge
 • Ildfast mørtel – bruges til opsætning af ildfaste sten
 • Syrefast mørtel – bruges fx til at fuge skorstenspiber med
 • Farvepuds – tørmørtel, der er velegnet til indfarvning af store flader
 • Ædelpuds – færdigblandet mørtel til udvending finpudsning. Indeholder som regel knuste mineraler.
 • Barytmørtel – beskytter mod radioaktiv stråling
 • Akustisk mørtel – med en lydabsorberende virkning.

Og mange flere. Listen over forskellige typer er nærmest uendelig, og det er derfor vigtigt, at du ved, hvad du laver, når du sætter dig for at påbegynde et byggeprojekt. Du kan naturligvis vælge at bruge udelukkelsesmetoden på den ovenstående liste – sandsynligheden for, at du skal beskyttes mod radioaktiv stråling er formentlig ikke så stor – men ellers kan det klart anbefales at kontakte en fagmand. De ved, hvad de taler om, og du kan få gode råd til, hvordan du skaber de bedste resultater. Alternativt kan du få en specialist hjem til dig for at udføre det mørtelarbejde, du skal have lavet.

To hovedgrupper inden for mørtel

Hvis det skal simplificeres en anelse, kan man sige, at der strengt taget findes to forskellige typer mørtel: Våd mørtel (sand- og bakkemørtel, der bruges til hhv. finere og grovere indendørs pudsearbejder) og tør mørtel. Den våde blandes med cement og vand, før den er brugbar. Den tørre skal blot have tilsat vand.

Det kan umiddelbart virke fristende at kaste sig over den tørre, da her kun skal tilsættes vand, men vær opmærksom på, at det hurtigt kan blive en dyr løsning, hvis du skal bruge meget. Du kan derfor med fordel overveje den våde mørtel, hvis du skal have gang i det helt store byggeprojekt.

Og er du i tvivl, så husk, at du altid kan konsultere en fagmand. Rigtig god arbejdslyst!