Gode råd til isolering

Du får her et par gode tips til isolering af dit hus af tømmer Cristian N Ryborg, fra RyborgByg.
Når du skal isolere selv får du her et par gode tips til, hvordan du gør det bedst og effektiv.
Isolering holder på varmen, så jo mere isolering du kan få plads til – desto bedre holder du på varmen, jo mindre energi skal du bruge og desto flere penge kan du spare!

Hvor skal du isolere?

Står du og skal renovere og er i tvivl om du skal vælge at isolere loft eller vægge – så vil det bedste valg som regel være loftet. Hvorfor? Jo fordi at varme stiger op ad og du mister altså mere varme gennem loftet end igennem væggen. Så, hvis du kan isolere med 200 mm isolering i loft eller gulv så vil det være en god ide. Dog skal du altid sørge for at holde min 10 mm afstand mellem gulv og isolering, for at der er god ventilering hele vejen igennem gulvet.

At vælge den rigtige tykkelse

Tykkelse på isoleringNår du vælger tykkelse på isoleringen, og der f.eks. kun er plads til 150 mm isolering i gulvet, så skal du ikke vælge en isolering på 150 mm. I stedet skal du vælge to tykkelser på f.eks. 100 mm og 50 mm i stedet. Og når du så lægger din isolering, skal du lægge lagene forskudt ligesom mursten i en mur. Sørg for at de dermed ikke ligger over hinanden med samlingen, men er forskudt med min 200 mm. Det sikrer at du ikke får sprækker i isoleringen, hvor varmen kan slippe igennem.

Selvom lofter og gulve er vigtigst, så er det bestemt også besværet værd at få isoleret væggene – især, hvis du nu alligevel er i gang. Isoler med min. 100 mm isolering, men kan der være mere – så gå endelig helt op til 300 mm. Så holder du mest muligt på varmen og sparer flest pænge. Men det er jo svært hvis man renovere og der kun er plads til de 100 mm.

Dampspærre

Isolering i ydervægge skal dækkes ind med en speciel plastik inden man sætter sine gipsplader eller profil brædder op på væggen. Plastikken som de kaldes en ”dampspærre”.

Dampspærren holder fugten væk. Hvis der ikke lægges en dampspærre den ikke er der, så vil der dannes fugt og kondens når kulde og varme mødes. Det vil føre til mug og skimmelsvamp i dine vægge. Derfor er det vigtigt at anvende dampspærren. Mindste Tykkelse 0,02 mm men det gør ikke noget hvis den er tykkere endnu. Dampspærren er foldet dobbelt når du køber den, så når du folder den ud bliver den 2 meter i stedet for 1 meter. Skal du bruge en dampspærre på mere end 2 meter, så skal du overlappe plastikken med min 10 cm og alle samlinger skal lukkes af med dampspærre tape.

Hvor langt inde skal du sætte din dampspærre?

En dampspærre må maksimalt sidde 1/3 del inde fra den varme side af, så har du isoleret din væg med 150 mm isolering kan du med fordel sætte din damspærre op og uden på kan du sætte yderligere 50 mm isolering. Det er en fordel når elektrikeren skal til, da han så ikke skal lave hul i din damspærre for at trække ledninger. Men kun trække kablerne i det stykke der er 50 mm og på den måde bryder han ikke damspærren.

Værktøj til isolering: en isolerings kniv eller en gammel brødkniv

Værktøj til dampspærren: en hobby kniv og en hæfte klammer – også kaldet et kødben. Husk at sætte dampspærre tape på der, hvor du hæfter den fast.