Efterisolering af din bolig – spar mange penge

Efterisolering af din boligI næsten alle boliger er der mulighed for at få lavet efterisolering, så energiforbruget kan sænkes. Ofte forsvinder over 30% af varmen ud af boliger, fordi at der ikke er isoleret godt nok – og det giver kolde overflader og minus på bankkontoen.

Efterisolering er ikke ligesom at få lavet ’normalt’ isolering, da efterisolering ’kun’ er en opfølgning på det forhenværende arbejde. Det kan fx være at din bolig blev hulmursisoleret for 20 år siden, og at der nu er brug for at efterisolere hulmuren, fordi at den forhenværende isolering er faldet sammen.

Efterisolering kan ske mange forskellige steder, men oftest er det tag, kælder, og ydervægge (evt. hulmure). Efterisolering kan dog også ske mange andre steder, som fx: gavlen, under omkring vinduer og døre, og mange andre steder.

Trænger din bolig til efterisolering?

At efterisolere en bolig er ikke bare en hurtig proces, da man næsten altid kan gøre isoleringen bedre. Fordi at man kan efterisolere sin bolig mange forskellige steder, er der næsten garanti for, at din bolig også kan trænge til en omgang efterisolering, et eller andet sted.

For at du kan finde ud af om din bolig trænger til efterisolering, er der flere forskellige aspekter du skal kigge på. Du kan fx holde øje med:

  • Er gulvet koldt?
  • Er der kolde overflader?
  • Trækker det?

Du kan også se om du kan finde en tilstandsrapport for isoleringen af boligen, og tjekke hvornår der sidst er udført isolering. Hvis det er over 10 år siden at din bolig sidst blev isoleret, kan der godt være chancer for, at du bliver nødt til at efterisolere din bolig. Hvorimod hvis det er over 20 år siden, er der med garanti nogle steder, hvor du kan efterisolere din bolig.

Efterisolering af boligens loft

Et af de mange steder hvor stort set alle danske boligejere kan få lavet efterisolering, er på boligen loft.

Varme stiger til vejrs og hvis dit loft ikke er isoleret korrekt, ryger varmen direkte ud af boligen. For bare 10 år siden var det meget normalt at man kun havde 100-200mm isolering på sit loft, men i dag er det meget anderledes. I dag har vi fået øjnene op for at vi skal være gode ved vores klima (og pengepung), og derfor anbefales det at have mindst 300mm loftisolering – og det gør bestemt ikke noget, hvis du vil gå efter hele pakken, og få lavet 400- eller endda 500mm loftisolering.

Hvis dit loft allerede er isoleret (som jeg håber det er), så har du selvfølgelig heller ikke behov for at få efterisoleret med særlig meget isolering. Oftest kan du nøjes med 100-200mm ekstra loftisolering, i og med at de fleste danske boliger har 100-200mm loftisolering.

Efterisolering af boligens hulmure

Langt de fleste danske boliger har hulmure – og dem skal man fylde så meget med isolering som man overhovedet kan, for ellers bruger du rigtig mange penge på spildt energi.
Hvis dine hulmure ikke er isoleret optimalt, mister du med garanti mange penge. Det er nemlig sådan at når det blæser ind på vores boliger, så går blæsten lige igennem murene, hvis de ikke er isoleret ordentligt. Nej, der kommer ikke til at blæse inde i din bolig – men dine mure bliver kolde, hvilket smitter af på din boligs gennemsnitstemperatur. Hvis dine hulmure ikke er isoleret korrekt, og at du så får isoleret dine hulmure korrekt, vil gennemsnitstemperaturen stige med hele 2-4 grader!

Hulmure er oftest isoleret med papiruld eller andre former for granulat, som bliver ’blæst’ ind i muren, gennem et lille hul der bliver lavet. Efterisolering af hulmure er klart den nemmest (og billigste) type af efterisolering man kan få lavet, da det er meget nemt at udføre – og tager meget kort tid. Det dummeste en boligejer kan gøre, er at glemme at få lavet hulmursisolering – for man mister mange penge hvis det ikke er i orden – og det koster ikke særlig mange penge at få det lavet det ordentligt.

Efterisolering af kælder

Når man har en kælder bliver man ofte nødt til at ofre penge på lidt ekstra efterisolering, da kældre oftest er skyld i at boliger bliver kolde.
Hvis en kælder ikke er ordentligt isoleret bliver der hurtigt koldt i kælderen, da der oftest ikke kommer særlig meget sol derned. Hvis din kælder bliver koldt vil kulden med garanti sive op igennem gulvbrædderne, og gøre resten af din bolig kold. Det er derfor vigtigt, at man har styr på sin isolering af kælderen.
Efterisolering af en kælder kan være alt fra at efterisolere soklen, fundamentet, gulvet, murene og mange andre ting. Efterisolering af en kælder er en af de sværeste og mest krævende typer af efterisolering man kan lave, og derfor anbefales det helt klart, at man får en professionel isolatør til at ordre det.

Efterisolering – kan man ordre det selv?

Ja – i princippet kan du godt lave efterisolering selv – og har du mod på det, kan du læse nogle gode tips til selv at lægge isolering her.

Selvom det lyder lige til at få smidt noget isolering i væggene eller op på loftet, så er det altså ikke altid bare sådan lige at gøre. Når man laver isolering er det blandt andet vigtigt, at isoleringen ligger helt tæt, at der er den samme tykkelse, at det er det helt rigtige materiale – og at man får det gjort på den rigtige årstid. Det er fx en dårlig ide at lave efterisolering om vinteren, da isoleringen oftest skal falde på plads – og hvis isoleringen ikke er faldet på plads om vinteren, bliver din bolig ret hurtig kold.

Efterisolering er oftest ikke lige så dyrt som at få lavet ’normalt’- eller hel ny isolering, da der allerede er lavet det grundlæggende arbejde i forvejen. Det en isolatør (eller håndværker) skal gøre hvis du fx vil have efterisoleret dit loft, er at tjekke den gamle isolering, og at få spredt noget ekstra isolering oven på det gamle isolering. Dette er ikke en svær proces – men det er nu alligevel godt at få en professionel til det, da han kan spotte fejl og mangler, som du højest sandsynligt ikke kan.

At få efterisoleret sin bolig er ikke dyrt. Priserne svinger meget, men ofte behøver det ikke at koste mere end 5-10.000 kroner, da alt forarbejdet sådan set er lavet. Prisen er selvfølgelig inklusive materialer, moms, og hele molevitten.

Konklusion: Det er en glimrende ide at få lavet efterisolering, da det med garanti vil gøre din energiregning mindre – og det vil oftest blive betalt hjem indenfor 5-10 år. Det anbefales at man får lavet efterisoleringen af en professionel isolatør eller håndværker, så de kan spotte fejl og mangler, som du ikke kan spotte. Man kan godt selv lave efterisolering – men vil du ikke hellere være på den sikre side, og betale de ekstra par tusinde det koster? Pengene tjener sig hjem på meget få år.